zondag 1 februari 2009

Wond gerelateerde pijn

Regelmatige scholing draagt bij aan een andere benadering van wondgerelateerde pijn. Daar komt de uitkomst van een onlangs gehouden onderzoek door Helen Hollinworth op neer. Hellen is Senior Teaching Practitioner aan de faculteit van Gezondheid, Welzijn en Wetenschap aan de University Campus Suffolk in Ipswich, UK. In haar onderzoek keek ze specifiek naar het effect van scholing op de benadering van verpleegkundige als het gaat om pijnlijke verbandwisselingen. Het doel van de studie was om het effect van een educatieve workshop in een ziekenhuis, waar de kennis van wondzorg erg was teruggelopen, te vergelijken met de kennis en de gebruiken in ziekenhuizen en binnen de thuiszorg uit een regio. Hierbij was de focus op wondgerelateerde pijn. Het onderzoek laat zien dat aanhoudende aandacht voor de problematiek rond pijn door een voortdurend scholingsprogramma een duidelijke verandering in aanpak als gevolg heeft. Kortdurende interventies (een eenmalige cursus of training) hebben veel minder effect. Verder komt de auteur van deze studie tot de conclusie dat verpleegkundigen die met regelmaat worden geschoold en getrained met specifieke aandacht voor wondzorg, veel bewuster om gaan met wondgerelateerde pijn. Ze zullen bij pijnlijke verbandwisseling vaker overwegen of ze wel met het juiste product behandelen en de signalen van de patiënt eerder betrekken bij de behandeling. Bron: EWMA Journal vol. 9 No. 1. Correspondentie: h.hollingworth@ucs.ac.uk

Vergelijkingsonderzoek met geavanceerde wondtechnologieën

Dennis P. Orgill, MD, PhD, Professor of Surgery, Harvard Medical School and Associate Chief, Plastic Surgery, Brigham and Women’s Hospital te Boston en andere voerden een studie uit onder 42 patiènten, waarvan een deel werd behandeld met een zilverhoudend schuimverband en een deel met een schuimverband zonder zilver. Snellere genezing binnen de ´zilver groep´was de conclusie van dit onderzoek. Opvallend in dit onderzoek is het vergelijk tussen moderne behandelmethoden en materialen onderling, waar doorgaans moderne wondverbanden worden vergeleken met natte gazen. Wel is duidelijk dat een goed gerandomiseerd onderzoek vele aspecten kent en het is dan ook van belang dat de lezer daar bij stilstaat alvorens de bevindingen van dit onderzoek binnen de eigen setting te gaan onderzoeken. De opzet van het onderzoek laat ruimte voor verdraaiing van de resultaten. Op sommige punten kan dit gecorrigeerd worden, maar op andere is dat wat lastiger. Op de website van de CONSORT Group (www.concort/statement.org) zijn deze punten duidelijk beschreven en de site is daarmee een goede referentie voor onderzoekers die een klinische trial willen opzetten. Zaken als de beschrijving van hoe de randomisatie tot stand is gekomen, berekeningen en onderzoeksregistratie zijn belangrijke aspecten in een klinische trial. In een ideale situatie had de auteur van dit onderzoek er voor moeten zorgen dat bij de behandelaars niet bekend was wie er wel en wie er niet met zilver werd behandeld. Toch is dit onderzoek een belangrijke eerste stap naar meer gerandomiseerd onderzoek om tot een hoger niveau van evidence te komen een daarmee tot meer houvast bij het maken van keuzes voor wondzorgproducten.

Wanneer doen we wat!

NOVW PRACTICUM 2009 - UniPlaza te Culemborg

Op 8 oktober 2009 wordt wederom gehouden het 3e NOVW Practicum in het UniPlaza te Culemborg. Dit congres wordt jaarlijks bezocht door ca. 128 wondexperts die zich willen laten informeren over de steeds snellere ontwikkelingen binnen de wondzorg. Daarnaast geven 10 bedrijven een door hun speciaal samengestelde voordracht over een belangrijk onderwerp op het gebied van wondzorg. Het NOVW Practicum wordt jaarlijks hoog gewaardeerd door de bezoekers en heeft daardoor een belangrijke plaats ingenomen binnen de huidige wondzorg.